Results 1 to 3 of 3

Thread: Sound card question?

                  
   
  1. #1
    DCEmu Newbie Larney's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    3
    Rep Power
    0

    Arrow Sound card question?

    I am installing an audigy 2 soundcard into a system. It has onboard sound already. Do I have to disable the onboard sound or will it be ok. I have a front audio port which I want to use. Will it work if the onboard is disabled?

  2. #2
    DCEmu Old Pro bah's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Australia
    Age
    38
    Posts
    1,671
    Rep Power
    69

    Default

    You should at least disable the onboard in windows.

    My sound card worked fine with it left enabled in the BIOS until I installed the game Stubbs the zombie and it had no sound for some reason. Disabled the onboard in the BIOS and it worked fine, which was strange since sound worked fine in everything else.

    If you dont even disable the onboard in windows, it may still work ok, but you will probably at least have to select the new card in control panel/sounds and audio devices/audio tab and setting it as the default device for each option.

    Its probably best to disable it in the BIOS just to be sure, windows will no longer see the hardware and will use the sound card by default. If the system still tries to load some kind of audio software for the onboard audio (icon in the system tray or error on startup) then it would be best to uninstall its drivers/software in windows also.

    Once you install the sound card then you wont be using the onboard audio any more, so the audio ports on the front of your case wont work unless you disconnect the wires that run from the mobo to those ports and plug them onto the correct places on the sound card (assuming that card has those connectors, it probably does).

  3. #3

    Default

    Quote Originally Posted by Larney View Post
    I am installing an audigy 2 soundcard into a system. It has onboard sound already. Do I have to disable the onboard sound or will it be ok. I have a front audio port which I want to use. Will it work if the onboard is disabled?
    You can check out this one. Hope it will help you a little to solve the issue.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •